Tulisijaa valitessa tulee yleensä ensiksi miettineeksi, että tulisija sopii olemassa olevaan tai suunnitteilla olevaan sisustukseen. Ulkonäön lisäksi on olemassa myös muita tärkeitä yksityiskohtia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Takan rakentaminen onnistuu lähes taloon kuin taloon, kunhan lupa-asiat ovat kunnossa ja takka hormeineen on hyvin suunniteltu. Jotta saisit parhaan mahdollisen hyödyn irti tulisijasta, kannattaa ensin miettiä millaiseen tarkoitukseen ja kohteeseen sitä ollaan hankkimassa.

Tulisijan sijoittelua kannattaa miettiä tarkoin. Talon rakenne ja takan koko vaikuttavat siihen, mihin kohtaan taloa takka on järkevää sijoittaa. Oikealla sijoittamisella saadaan maksimoitua lämmityskyky, tulen näkyvyys sekä lisäksi myös paloturvallisuus tulee huomioitua. Huolto- ja käyttöetäisyydet on huomioitava myös tulisijan suunnitteluvaiheessa. Suojaetäisyydet vaihtelevat tulisijan mallista riippuen.

Tarvitaanko tulisijalle lupa? Lupamääräyksissä on kuntakohtaisia eroavaisuuksia, joista saat tietoa oman kuntasi rakennusvalvonnasta.

Varaava takka

Varaava takka nimensä mukaisesti kerää rakenteisiinsa (tiili- tai kivimassa) lämpöä ja luovuttaa sitä hitaasti, tasaisesti ja pitkään. Varaavan tulisijan lämmityskerta kestää keskimäärin noin kaksi tuntia sytyttämisestä pellin sulkemiseen. Varaavaa tulisijaa kannattaa lämmityskautena lämmittää päivittäin. Näin tulisijaan saadaan tasainen varaus, ja lämmönluovutus on tasaista koko vuorokauden.

Tulisijan rakentaminen vaatii painumattoman perustuksen. Suurimmat varaavat takat voivat painaa kolmekin tonnia. Sellaista painoa ei lattiat kannattele, jos perustuksia ei ole tehty kunnolla.

Kiertoilmatakka

Perinteinen varaava tulisija ei ole aina paras vaihtoehto kotiin. Nykyaikaiset lämmitysratkaisut, kuten esimerkiksi maalämpö ja poistoilmalämpöpumppu, eivät useinkaan tarvitse rinnalleen perinteistä varaavaa takkaa. Kun kodissa on toinen varaava lämmitysmuoto, lisälämmön hallinta on kiertoilmatakalla helppoa.

Lisäksi kiertoilmatakkaa on helppo ja nopea käyttää. Kiertoilmatakka antaa lämpöä nopeasti ja levittää lämmön suurelle alalle, varaten lämmön talon rakenteisiin. 

Kamina

Kamina on teräs-, metalli- tai valurautapintainen lämmönlähde. Pieneen kokoonsa nähden se on erittäin tehokas, joka luovuttaa lämpöä heti sytyttämisen jälkeen. Kaminat eivät perinteisesti varaa lämpöä, vaan ne sopivat parhaiten tiloihin, jossa lämmitystä ja puun polttoa pidetään jatkuvasti yllä.

Kamina on parhaimmillaan, kun tila halutaan lämmittää nopeasti. Se on helppokäyttöinen, eikä vaadi valmisteluja. Lisäksi kamina toimii myös sisustuselementtinä.

Kevyttakka

Kevyttakka saa nimensä kevyemmästä rakenteesta perinteisiin muurattuihin tulisijoihin nähden. Kevyttakat eivät varaa lämpöä kuoreensa niin hyvin kuin perinteiset varaavat takat.

Useimmat kevyttakat ovat rakennettu teräksisestä tai valurautaisesta takkasydämestä, jossa on erillinen ulkokuori. Ulkokuoren materiaalit vaihtelevat tulisija valmistajan mukaan, mutta useimmiten näissä suositaan kiveä, kaakelointia, metallia tai betonia. Painoa näillä tulisijoilla on muutama sata kiloa.

Puuhella

Puuhellan hankinnassa tulee ottaa huomioon muutamia asioita; hellaan käytettävät materiaalit, keittotason koko, mahdollisen uunin tilavuus ja lämmitysteho. Lisäksi on tärkeää valita hella, joka sopii omaan keittiöön ja juurikin omiin tarpeisiin.

Puuhella on erinomainen huoneenlämmitin, sillä liesitaso lämmittää huonetilaa nopeasti ja puuhellan runko varaa lämpöä pitkään. Ruuanvalmistus puulämmityksen yhteydessä on ekologista ja säästät selvää rahaa sähkölaskusta.

Ole yhteydessä meihin! Pohditaan yhdessä minkälainen tulisija sopii juuri sinun tarpeisiisi, kotiisi tai kesämökille.